16th september 2021 Av admin

Vi planerar en lång bilresa till Tromsö

Jag har länge haft planer på att ge mig iväg på en lång bilresa norrut utanför Sveriges gränser, men jämt och ständigt har det kommit saker emellan som satt stopp för resan. Men nu kände jag att det fick räcka med att skjuta fram saker och satte mig ner vid köksbordet och började skissa på vad som krävdes. Efter par dagar så kände jag mig redo och klar och idag kan jag avslöja att och planerad avfärd är satt till 30:e september i år. Jag har löst det mesta och nu kvarstår enbart detaljer inför resan.

E-Godkända led extraljus är viktigt

För den som inte vet så gäller mer strikta trafikregler i vårt grannland Norge. Här i Sverige spelar det ingen större roll ifall lamporna är godkända men med tanke på att jag bilar till Tromsö så fick jag inte vara nonchalant i detta läge. Jag har precis besiktat min Saab och beslöt mig samma dag att montera på fyra stycken led extraljus av märket Seeker faktiskt är godkända enligt ECE-R112, vilket betyder att dom är e-märkta. Effekten på dessa led extraljus var endast 60W och storleken var 180 mm i diameter vilket känns lagom. Jag vill varje pris undvika stora 9 tum lampor, både p.g.a utseendet men också det högre priset. Istället valde jag att förstärka med en liten ramp som under regskylten.

Kompletterade med en slimmad led ramp

Jag gillar inte stora bulkiga lampor som tar upp massvis med plats i fronten. Det ska vara smått, diskret och snyggt, det är min åsikt i alla fall. Jag förstår inte varför man skulle vilja förstöra bilens utseende och sätta lampor som nästan är större än hjulet på fordonet. Med det sagt så valde jag att komplettera med en led ramp som var väldigt slimmad och inte stack ut för mycket, nedanför regskylten. När jag räknade ut ljusstyrkan så fick jag det till hela 15000 lumen vilket kan jämföras med extraljusen som totalt ger nästan lika mycket tillsammans. Snart är det dags för avresa och både jag och bilen med extraljus och led ramp i fronten fullt förberedda på en lång och spännande resa genom det norska landskapet.